3D Kalem İle Çizim

3D Kalem İle Çizim

3D Kalemi kısaca tanımlamamız gerekirse elde kullanılan bir 3D yazıcı diyebiliriz. 3D yazıcıdan farklı olarak bilgisayarda tasarlanmış bir çizim olmadan 3D kalemi elimizle kontrol edebiliyoruz. 3D yazıcıda motorların yaptığı X,Y,Z eksenlerindeki hareketleri kendimiz yapıyor ve oluşan katmanlardan bir model elde ediyoruz.

3D Pen, bir güç kaynağına bağlı olarak çalışır. 3D yazıcı kalemi güç kaynağına bağladıktan sonra sıcaklığı artmaya başlar. Tıpkı bir 3D yazıcıda olduğu gibi içine yerleştirdiğimiz filament, ısınan extruder bölgesinde eritilerek geçer. Bu geçme işlemini kalemde yer alan bir tuş ile kontrol ediyoruz.

Filamentler termo plastik hammadde olduklarından dolayı belirli bir sıcaklıktan sonra akışkanlık kazanmaktadır. Bunun yanı sıra her 3D kalemin de bulunabildiği sıcaklık değerleri değişmekte. Aldığınız bir 3D kalem 80-130 derece değerlerinde çalışabiliyorken başka bir 3D kalem 80-160 derece sıcaklıklarda çalışabilir.

3D Kalemlerde hız seçenekleri de mevcut. Bazı 3D kalemlerde baskı hızını ayarlamanız mümkün değilken bazılarında ise normal hızın dışında “hızlı” modu da bulunmaktadır.

3D Kalem ile günlük kullandığınız eşyaları süsleyebilir, ince bir işçilik ile el yapımı bir 3D yapı oluşturabilirsiniz. 3D kalemi ev dekorasyonunda veya projelerinizde de kullanabilirsiniz. 3D yazıcıdan aldığınız bir baskıda hata veya deformasyon gibi durumlarda 3D kalem ile üzerinden geçerek baskıyı onarmanız da mümkün. 3 boyutlu tasarımlarınızı bir kağıda çizmek yerine 3D kalem ile de oluşturabilirsiniz. Gerisi artık hayal gücünüze kalmış 🙂

Yazar hakkında

Orhan Gazi DEMİRCİ administrator

1984 Samsun doğumluyum. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgisayar öğretmenliği 2007 Mezunuyum. Bafra İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde Fatih Projesi eğitmenliği görevinde bulunmaktayım. KodlaBafra yürütücülüğü 2017 yılından beri yürütmekteyim. Evli ve bir çocuk babasıyım.