Ultrasonik Mesafe Sensörü – Mblock

Ultrasonik Mesafe Sensörü – Mblock

HC-SR04 Ultrasonik Mesafe Sensörü robotik projelerde Arduino ile kullanılan en popüler sensörlerden birisidir.2cm ile 400cm arasıdaki mesafeleri ölçer. Çalışma prensibi Trig pininden yayılan sinyal 2cm ile 400cm arasındaki bir alanda bulunan bir cisme çarpıp geri döner ve Echo pini tarafından algılanır. Sinyalin gidip gelme süresi ve yayılma hızına bağlı olarak hesaplama yapılarak mesafe bulunur. Bu bulanan mesafe değerini de istediğimiz şekilde kullanabiliriz.

Sensör üzerinde VCC, Trig, Echo, GND olmak üzere 4 adet pin bulunmaktadır. Bunlardan VCC pini besleme (+5 volt), GND pini – (topraklama) hattıdır. Trig pini çıkış pinidir (tetik pinidir) sinyalin salınmasını sağlayan pindir. Echo pini ise giriş pinidir(okuma) yansıyan dalganın ulaştığını Arduino’ya haber veren pindir. Aşağıdaki blokta 13 nolu tetik pini HC-SR04 üzerindeki Trig pinine 12 Okuma pini ise HC-SR04 üzerindeki Echo pinine bağlanacaktır.

Devre Şemamız aşağıdaki gibi olacaktır.


Panda kuklasına yazacağımız kodlar aşağıdaki gibi olacaktır. Burada “mesafe” adında bir değişken oluşturuyoruz ve değişkene değer olarak ultrasonik sensörden gelen değeri yolluyoruz.


Yazar hakkında

Orhan Gazi DEMİRCİ administrator

1984 Samsun doğumluyum. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgisayar öğretmenliği 2007 Mezunuyum. Bafra İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde Fatih Projesi eğitmenliği görevinde bulunmaktayım. KodlaBafra yürütücülüğü 2017 yılından beri yürütmekteyim. Evli ve bir çocuk babasıyım.