Mblock İlk Uygulama – Led

Mblock İlk Uygulama – Led

Daha önceki yazımızda mBlock programının arayüzünü tanıtmıştık. Şimdi ise Arduino ile bağlantısı nasıl gerçekleştirilir ve program yazmadan önce neler yapmak gerekir bu konular üzerinde duracağız. mBlock programını çalıştırdıktan sonra Arduino Uno kartını USB kablosu ile bilgisayara bağlantısı yapıyoruz.


mBlock programını çalıştırdıktan sonra Arduino Uno kartını USB kablosu ile bilgisayara bağlantısı yapıyoruz.

Şimdi mBlock programı üzerinde Kartlar menüsünden kullandığımız Arduino kartını seçmemiz gerekiyor.

Arduino Uno kartını seçiyoruz.

Arduino Uno kartını seçtikten sonra Robot bölümünde olan kod blokları otomatik olarak Arduino’ya uygun olarak değişecektir. Programı ilk kez kurduğunuzda Robotlar bölümünde default olarak mBot ile ilgili kod blokları gösterilmektedir.

Bu işlem tamamlandıktan sonra şimdi de Arduino kartı ile bilgisayarımız arasındaki iletişimi sağlamalıyız. Bunun için de Bağlan menüsünden Seri Port seçeneğine geliyoruz. Karşımıza seçenek olarak bazı port isimleri çıkacaktır. Bunlar COM1, COM2, COM3 gibi… Hali hazırda COM1 ve COM2 bilgisayar tarafından başka bir amaçla kullanıldığından bu seçenekleri tıklamıyoruz. Bunların dışında karşımıza farklı COM seçenekleri de çıkabilir. Mesela COM1 ve COM2 dışında COM7 yazabilir. Genellikle Arduino’yu bilgisayara bağladıktan sonra burada 3. seçenek olarak Arduino kartımızın bağlı olduğu COM portu görülecektir. Arduino kartımızın COM portunu seçiyoruz.

Arduino Uno muzun bağlı olduğu portu seçiyoruz. Genellikle en alttaki olur.

Not: Eğer farklı seçenekler varsa ve hangisi olduğunu anlayamadıysan, Aygıt yöneticisinden görebiliriz.

Bilgisayarın Aygıt yöneticisine giriyoruz.

Artık mBlock programını kullanmaya başlayabiliriz. Panda kuklamıza aşağıdaki kodları yazıyoruz.

Panda Kuklasının Kodları

Arduino Uno kartımızın bağlı olduğu portu seçtikten sonra bayrağa tıklayarak çalışması için “Aygıt Yazılımı Güncellemesi” yapmamız gerekiyor. Bunu yaptığımızda ekranda %100 e kadar dolması gerekir.

Not: Eğer ekranda yükleme işlemi %100 olmuyorsa arduino Uno kartımızın sürücüsü Yüklü değil demektir. Bunun için “Arduino Uno Sürücüsünü Yükle” seçeneğine seçerek bilgisayarımıza arduino kartımızı tanıması için kurulum yapmamız gerekir. Genelde Usb den bağlayınca otamatik tanır. Ama tanımazsa bilgisayarımıza Arduino sürücüsü kurmamız gerekir.

Yazar hakkında

Orhan Gazi DEMİRCİ administrator

1984 Samsun doğumluyum. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgisayar öğretmenliği 2007 Mezunuyum. Bafra İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde Fatih Projesi eğitmenliği görevinde bulunmaktayım. KodlaBafra yürütücülüğü 2017 yılından beri yürütmekteyim. Evli ve bir çocuk babasıyım.