Kara Şimşek Uygulaması

Kara Şimşek Uygulaması

Kara Şimşek dizisini yaşı küçük olanlar hatırlamayabilir. Ancak birçoğumuz tarafından o dönem sevilerek izlenmiştir. Dizide kendisi de bir karakter olan siyah renkli Pontic Transam markalı aracın önünde sürekli sağa sola kayan ışıklar vardı. Bu ışıklardan dolayı LED’lerle yapılan bu ışık hareketine Kara Şimşek denmiştir.Daha önce yapmış olduğumuz LED yakıp söndürme uygulamasına benzeyen bu uygulama ile çok sayıda LED’in nasıl sıralı kontrol edildiğini öğrenmiş olacağız.

Öncelikle LED’lerin nasıl bağlandığını anlatalım. LED’ler yaklaşık olarak 2V ile çalışan elektronik devre elemanlarıdır.

LED’lerin genellikle uzun olan bacağı + kutuptur, kısa olan bacağı ise – kutuptur. LED’in içerisine baktığınızda ise küçük olan taraf + kutup, büyük yappısı olan taraf ise – kutuptur. devreye bağlarken LED’in yüksek voltajda bozulmaması için koruma direnci bağlamamız gerekmektedir. LED’ler yaklaşık 2 Volt ile çalışır ancak Arduino çıkışında 5 Volt bulunmaktadır. İşte bu aradaki 3 V farkı üzerinde tutacak bir direnç bağlamalıyız.


Arduino’muzu nasıl ayarlamamız gerektiğini gösteren bir devre şeması.

Şimdi bloklarla mBlock programında kodların nasıl yerleştirileceğine bakalım. LED’ler Kara Şimşek uygulamasında sırası ile yanıp sönmektedir. Bu daha önce yaptığımız LED yakıp söndürme uygulamasının çoklanmış halidir. Dolayısıyla LED yak, bekle ve söndür kodlarının tekrar etmesi ile yapılacaktır. Bu etkinlikteki Blok Kodlarımız iki farklı şekildedir ;

Blok Kod’un 1. Kod Şeması

Kod blokları bu şekilde yerleştirilip Arduino’ya yüklendiğinde sırası ile LED’ler yanıp sönecektir. Burada LED’lerin yanıp sönme sürelerini dilediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Noktalı sayılar da kullanabilirsiniz. örneğin, süre olarak “0.3 saniye bekle” girdiğinizde 300 mili saniye bekleme yapacaktır.

Blok Kod’un 2. Kod Şeması

Bu şekilde yerleştirdiğimizde ise bütün LED’leri aynı şekilde döngüye sokmuş oluyoruz. Yani kendini tekrar ettirmiş oluyoruz. Fakat bu Blok Kod’da fark ettiyseniz daha kısa.


Yazar hakkında

Orhan Gazi DEMİRCİ administrator

1984 Samsun doğumluyum. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgisayar öğretmenliği 2007 Mezunuyum. Bafra İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde Fatih Projesi eğitmenliği görevinde bulunmaktayım. KodlaBafra yürütücülüğü 2017 yılından beri yürütmekteyim. Evli ve bir çocuk babasıyım.