MBlock Arayüz Tanıtım

MBlock Arayüz Tanıtım

mBlock Programını kullanmaya başlamadan önce mblock programının arayüz ve menülerini öğreneceğiz. Mblock programını arduino kartımız ile iletişim kurmamız için bu kısım oldukça önemlidir. Bu etkinliğin ardında mblock kullanmaya başlayacağız.

Arayüz Genel Görünüm

Düzenle Menüsü

Sahneyi Gizle : Mblock sahnesini tamamen kapatır.

Küçük Sahne: Sahneyi küçültür. Bu sayede kod alanı daha geniş olacağı için, kodlarla daha rahat çalışabiliriz.

Jet Hızında : Programın daha hızlı çalışmasını sağlar.

Arduino Kipi: Sahne tamamen kapatılarak arduino görünümüne geçer. Eklediğimiz kod bloklarının C/C++ diline çevrilmiş halini ve seri ekranı görebilmemizi sağlar.

Bağlan Menüsü

Seri Port : Arduino’muzu bilgisayara bağladığımızda işletim sistemi tarafından otomatik olarak atanan haberleşme port’u dur. Arduino’muza kodların yüklenebilmesi için ilgili portun seçilmesi gerekmektedir. .

Aygıt Yazılımının Güncellenmesi: Arduino’nun eklediğimiz kod blokları ile eş zamanlı olarak çalışmasını istiyorsak ( interaktif bir uygulama yapacaksak ) bu seçenek ile Arduino’muza bir alt program yüklememiz gerekmektedir.

Arduino Sürücüsünü Kur: Arduino’muzun bilgisayar tarafından tanınmasını sağlamak için (Özellikle Klon Arduino’larda) sürücü yazılımının kurulmasını sağlar.

Kartlar Menüsü

Arduino çeşitlerinden Uno, Leonardo, Nano ve Mega kartlarından hangisi ile çalışıyorsak onu seçtiğimiz bölümdür. Buna ek olarak firmanın kendi ürettiği kart ve robotları’da buradan seçerek programlayabiliriz.

Uzantılar Menüsü

Bu bölümde yazacağımız kodlar için gerekli olan kütüphaneleri ekleyebilir ya da programlayacağımız donanıma özel kod bloklarının görünmesini sağlayabiliriz.

Yazar hakkında

Orhan Gazi DEMİRCİ administrator

1984 Samsun doğumluyum. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgisayar öğretmenliği 2007 Mezunuyum. Bafra İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde Fatih Projesi eğitmenliği görevinde bulunmaktayım. KodlaBafra yürütücülüğü 2017 yılından beri yürütmekteyim. Evli ve bir çocuk babasıyım.