RGB LED’ler, normal LED’lerden farklı olarak tek paket içerisinde 3 farklı renk (kırmızı, yeşil ve mavi) LED’i bir arada bulundurur. RGB LED’lerde LED’in üretim şekline göre anot veya katot bağlantıları ortak olarak bulunmaktadır.
RGB LED’ler, normal LED’lerden farklı olarak tek paket içerisinde 3 farklı renk (kırmızı, yeşil ve mavi) LED’i bir arada bulundurur. LED yakıp söndürme dersimizden hatırlayacak olursak LED’lerin anot ve katot uçları bulunuyordu. RGB LED’lerde ise LED’in üretim şekline göre anot veya katot bağlantıları ortak olarak bulunmaktadır.

Arduino UNO kartımızın tüm pinleri PWM çıkış yeteneğine sahip değildir. Kartımızın dijital pinlerinde pin numarasının önünde ~ işareti olan bazı pinler mevcuttur. Eğer PWM çıkış almak istiyorsak, bu pinleri kullanmak zorundayız. Bu pinler Arduino UNO için 3, 5, 6, 9, 10 ve 11 numaralı pinlerdir. RGB led için farklı voltaj değerleri vermemiz için PWN pinlerini kullanmalıyız.
Ardunio üzerinde RGB Led Uygulaması için RGB renk kodlarını kullanacağız. bunun için internet üzerinden renk kodlarına bakacağımız bir site açabiliriz yada paint programından yararlanabiliriz.

Paint Programı ile renk Kodlarına bakmak için Renkleri Düzenle araç çubuğundan yaralanıyoruz.
Not: RGB Led devre elamanları piyasada iki çeşit bulunur. RGB Ortak Anotlu (Ortak 5V bacak), diğeri ise ortak Katotlu (Ortak GND bacak). Kodun rahat yazılabileceği RGB Katot (Ortak GND) olan RGB dir. Çünkü renk kodlarını direk yazabiliriz. Ortak Anotlu (Ortak 5V) olanda ise 255 değerinden çıkarıp yazmak gerekecek. Çünkü ters mantıkla çalışmaktadır.
Devre şeması ve örnek kodlar aşağıdadır.




Yazar hakkında