Arduino ile Joystick Kullanımı

Arduino ile Joystick Kullanımı

Joystick modülü arduino ile yapılan bir çok projede sıklıkla kullanılmaktadır. Uzaktan kumandalı arabalarda, uzaktan kumandalı uçan araçlarda ve arduino ile yapılan bir çok projede joystick modülünü görmek mümkün. Bu uygulamamızda joystick modülünü kullanmayı öğreneceğiz.

Joystick modülünün bağlantı için 5 pini bulunmaktadır.

Bu pinlerden VRx yatay eksenindeki sinyalleri, VRy dikey eksendeki sinyalleri, SW pini ise joystick tıklama buton pin değerini okumayı sağlar. Joystick modülü yatay ve dikey eksende 0 ile 1023 arasında analog değerler üretir.

Joystick modülünü arduinoya bağlamak için;

Gnd pinin arduino Gnd pinine,

Vcc pinin arduino 5V pinine,

VRx pinin arduino A0-A5 analog pinlerinden birine,

VRy pinin arduino A0-A5 analog pinlerinden birine,

SW pinin arduino dijital pinlerinden birine bağlanmalıdır.

Yapacağımız örnek için VRx pinini A0, VRy pinini A1, ve SW pinin arduino 2 numaralı pine bağladık.

Joystick Devre Şeması

Uygulamamızın amacı temel olarak joystick kullanımını öğretmek. Daha sonra yapacağımız oyunlarda Joystick kullanarak eğlenceli oyunlar yapabiliriz.

Uygulamadaki amacımız joystick ile Pandanın sağa sola hareket etmesi ve butona basılınca buton basıldı demesini sağlamak. Panda kuklasına yazılan kodlar aşağıdadır. WrX pini yatay, WrY pini dikey olarak hareket için kullanılmıştır. SW buton pini ise basıldı ise “1” değeri verecek ve panda butona basıldı diyecektir.

Panda Kuklası Kodları

Yazar hakkında

Orhan Gazi DEMİRCİ administrator

1984 Samsun doğumluyum. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgisayar öğretmenliği 2007 Mezunuyum. Bafra İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde Fatih Projesi eğitmenliği görevinde bulunmaktayım. KodlaBafra yürütücülüğü 2017 yılından beri yürütmekteyim. Evli ve bir çocuk babasıyım.