Top Yakalama Oyunu

Top Yakalama Oyunu

Bu etkinliğimizde scratch programı ile top yakalama oyunu yapacağız. Amacımız yukarıdan düşen topu aşağıda sağa sola hareket ettirdiğimiz çubuk yardımı ile yakalamaya çalışacağız. Top aşağı düşerse oyun bitecek.

Oyun için sahnemize top kuklası ve çubuk kuklasını ekliyoruz. Aşağıda örnek olarak gösterilmiştir.

Oyun Sahnemiz

Oyun bayrağa basılınca başlaması ile Topun bizim belirlediğimiz noktaya gitmesi için, x=-34 ve y=150 noktasına git kod bloku kullanılmıştır. Topun aşağıya farklı açılardan rastgele düşmesi topu rastgele bir derece ile döndürüyoruz. Topu aşağı döndürdükten sonra sürekli olarak 10 adım git diyerek aşağı kadar düşmesini sağlıyoruz. Aynı zamanda kenara çarparsa kenara geldiyse sek kodunu kullanıyoruz. Oyun sahnesinde topun çubuğun altına gelince bitmesi için bizim belirlediğimiz -145 noktasından topun y (düşey) konumu düşükse oyun bitti haberi salıyoruz.

Veri dizininden SKOR diye bir değişken oluşturuyoruz. Skor için aşağıdaki paddle’a (Çubuk) her değdiğinde 10 puan veriyoruz. Oyun başlangıcında SKOR değişkenini “0 olsun” kodu sıfırlıyoruz. Top çubuğa (paddle) çarptığında ters açı ile geri gitmesi için “180 – yönü” kodunu kullanıyoruz.

Oyun bitti haberi gelince tüm kodları “hepsini durdur” ile durduruyoruz.

Top kuklası ile ilgili kodlar aşağıda paylaşılmıştır.

Çubuk kuklasını daha akışkan hareket ettirmek için sürekli tekrarla bloku içinde eğer kodu ile hangi yön tuşuna bastığını algılayarak kodluyoruz. 

Sağ ok tıklanınca ve sol ok tıklanınca kod dizisi içine de yazılabilirdi ama o zaman çubuk daha yavaş ve duraksamalı hareket ediyor. Bunu deneyebilirsiniz.

Yazar hakkında

Orhan Gazi DEMİRCİ administrator

1984 Samsun doğumluyum. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgisayar öğretmenliği 2007 Mezunuyum. Bafra İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde Fatih Projesi eğitmenliği görevinde bulunmaktayım. KodlaBafra yürütücülüğü 2017 yılından beri yürütmekteyim. Evli ve bir çocuk babasıyım.