Flappy Bird

Flappy Bird

Bu oyunumuzda eski zamanların çok popüler bir oyunu olan flappy bird isimli oyunumuzu yapacağız. Oyunumuzda kahramanımız isminden de belli olduğu üzere bir kuş. Kuşumuz rastgele olarak gelen boruların arasından geçmeye çalışacak. Şimdi kısaca oyunumuzu anlatmaya çalışalım.

Oyun Ekranımız

Oyunumuz sahnesini scratch kütüphanesinden seçiyoruz. Flappy Bird kuşumuzu internetten “flappy Bird gif “olarak arıyoruz ve masaüstüne resim olarak kaydediyoruz. Boru için “flappy bird boru png” olarak arıyoruz ve masaüstüne resim olarak kaydediyoruz. Kuşumuzun arkasında renk varsa onları silmek için “arkaplan sil” kullanabilirsiniz.

İşaretli kısım arka plan silici aracı

İnternetten aldığımız resimleri scratch programıza yeni kukla bölümünden bilgisayardan seç kısmını kullanıyoruz. Açılan pencereden bilgisayarımızda resimleri nereye kaydettiysek oradan seçiyoruz. Kuş resmimizi gif olarak (Hareketli resim) aldığımız için kendiliğinden 8 tane kılık eklenmiş oluyor. Eğer kuşun kılıklarında arka plan rengi varsa arka plan silici kullanabiliriz.

El aracı ile borularımızın boylarını ve yerlerini ayarlıyoruz.

İnternetten indirdiğimiz boru kılığını da yeni kukla bölümünden bilgisayardan seç kısmını kullanıyoruz. Açılan pencereden bilgisayarımızda resimleri nereye kaydettiysek oradan seçiyoruz. Borunun kılığını fare sağ tuşu ile kopyalayarak 4 tane yapıyoruz. Boylarını değiştirmek için yukarıda gösterildiği gibi Seçim aracını kullanıyoruz. Amacımız 4 faklı boru yapmak. Borumuzun kılıklarını 1,2,3,4 diye isimlendiriyoruz.

Boru Kuklası Kodları

Oyunda kuşun içinden geçeceği boruları ayarlamak için önce asıl borumuzun başlangıç noktasını “x:240 y:0 noktasına git” kodu ayarlıyoruz. Farklı boylarda ayarladığımız kılıklarının rastgele bir şekilde gelmesi için “1 ile 4 arasında bir sayı tut” kodu ile kılık seçiyoruz. Borumuzu sadece yatayda hareket etmesi için “ x konumu -239 den küçük olana kadar” x konumunu -2 artırıyoruz. Borumuz -239 den küçük olduğu durumda yani sahnenin sonuna geldiğinde tekrar sürekli tekrarla içindeki en baştaki konumunda başka kılıkla gelecek.

Borumuz kuşu geçip en sona geldiğinde, yani kuşun boruyu geçmesi durumunda puan değişkenini 10 puan artırıyoruz.

Kuş Kuklası Kodlar

Kuştaki kodlarımız incelendiğinde 2 adet bayrağa basınca çalışan kodlarımız var. Sürekli tekrarla içinde sonraki kılık diyerek sürekli kılık değiştirmesini yani kanat çırpmasını sağlıyoruz. Diğer bayrağa tıklanınca kodumuzda ise kuşun başlangıç noktasını belirliyoruz ve oyun esnasında sadece aşağı yukarı hareket etmesini için Eğer blokunda boşluk tuşuna basıldığında kuşun konumunu y ekseninde 10 birim artırıyoruz. Eğer tuşlara basılmazsa kuşumuz sürekli olarak 2 birim aşağıya kayıyor.

Oyunumuz kuşun boruya yada yerdeki kahverengi renge değmesi durumunda bitmesi için eğer koşulu ile hepsini durdur kodunu kullanıyoruz.

flappy bird gif ile ilgili görsel sonucu
Kuş Gif
flappy bird boru png ile ilgili görsel sonucu
Boru Png

Yazar hakkında

Orhan Gazi DEMİRCİ administrator

1984 Samsun doğumluyum. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgisayar öğretmenliği 2007 Mezunuyum. Bafra İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde Fatih Projesi eğitmenliği görevinde bulunmaktayım. KodlaBafra yürütücülüğü 2017 yılından beri yürütmekteyim. Evli ve bir çocuk babasıyım.