Araba Yarışı Tek Kişilik

Araba Yarışı Tek Kişilik

Scratch programında sizlerle araba yarışı oyunu yapacağız. Oyunumuzda kendi arabamızı yön tuşları ile kontrol edeceğiz. Diğer araba ise bilgisayar tarafından otomatik hareket ettirilecek. Arabamız yoldan dışarı çıkarsa hızımız azalacak, yolda gitmeye devam edersek arabamız hızlı bir şekilde bitiş çizgisine gelecek. Şimdi oyunumuzu yapmaya başlayalım.

Oyunun Bitmiş Hali

Arabaları internetten “üstten görünümlü araba png” diyerek bulabilirsiniz, Aynı şekilde bitiş bayrağı için “Damalı bayrak” diye arattığınızda bulabilirsiniz, Trafik lambasını yeni kukla ekleden kendimiz çizebiliriz. Araba yarışı için sahneyi kendimiz çizmemiz gerekiyor.

Çizdiğimiz Sahne
Kontrol edeceğimiz araba. Araba1

Arabamızın kılığını ayarlarken yönüne çok dikkat etmeliyiz. Çünkü arabamıza kod yazarken ileri git dediğimizde yönü yanlışsa arabamız başka yere gidebilir. Bunun için araba kılığından arabamızın yönünü el işareti yardımıyla şekilde görüldüğü gibi çevirelim.

Kontrol edeceğimiz araba kodları

İlk kodumuz arabanın oyun esnasında yönü değiştiyse oyun yeniden başladığında düzgün görünmesi “90 yönüne dön” kodunu kullanıyoruz. Arabımızı her oyun başladığında başlangıç noktasına gelmesi için ” x:-169 , y:-86 noktasına git” kodunu kullandık. 3 saniye bekleme durumuz trafik ışığını beklemesi için. Sürekli tekrarla bloğu içinde yön tuşları ile arabamızın hareket etmesini sağlayacak kodlar yazıyoruz.

Arabımız yukarı ok tuşuna basınca 5 adım hızla gidiyor, Eğer ileri giderken yoldan çıkarsa hızımızı düşürmek için -4 adım git kodu kullanıyoruz. Yani arabımızın hızı yoldan çıktığında 1 adıma düşüyor. Aynı mantıkla geri ok tuşuna basarken -5 giderken yoldan çıkarsa 4 ileri diyoruz bu şekilde araba geri giderken yoldan çıkarsa hızı -1 e düşmüş oluyor.

Sağ ve sol yön tuşlarına basıldığında basılan yöne 5 birim dönüyor. Sürekli basılı tutarsa daha fazla döner. Bayrağa değince de “hepsini durdur” kodu ile oyunumuzdaki her şeyi durduruyoruz. 

Bilgisayar Arabası Kodları

Bilgisayarın kullanacağı arabanın otomatik gitmesi için Hareket blokundan süzül kodunu kullanıyoruz. Süzül kodlarını kullanırken arabayı bulunduğu yerden gitmesini istediğimiz yere fare yardımı ile gelmesini istediğimiz yere sürüklüyoruz sonra süzül kodlarını alıyoruz. Bu şekilde yaptığımızda x ve y kordinatları otomatik olarak yazılmış oluyor. Bilgisayar arabasını virajlara gelene kadar süzül diyoruz, viraja geldiğimizde “90 derece dön” kodu ile ilgili yöne döndürüyoruz. Arabanın gidişinin güzel görünmesi için bunu her virajda yapıyoruz. Bitiş çizgisine bilgisayar arabası önce gelirse “hepsini durdur” kodu ile diğer arabayı durduruyoruz ve ekrana bilgisayar kazandı yazıyoruz. 

Trafik lambası Kodları

Trafik lambasında 3 tane kılık yapıyoruz. Kılıklar kırmızı ışık, Sarı ışık ve yeşil ışık. Birer saniye arayla kılık değiştirerek trafik lambasının çalışmasını sağlıyoruz. Arabalarımızın kodlarına koyduğumuz 3 saniye bekle trafik lambasının yeşil olması için geçen süre.

Yazar hakkında

Orhan Gazi DEMİRCİ administrator

1984 Samsun doğumluyum. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgisayar öğretmenliği 2007 Mezunuyum. Bafra İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde Fatih Projesi eğitmenliği görevinde bulunmaktayım. KodlaBafra yürütücülüğü 2017 yılından beri yürütmekteyim. Evli ve bir çocuk babasıyım.