İmpossible Rush Oyunu

İmpossible Rush Oyunu

Cep telefonlarında bir zamanlar çok popüler olan impossible Rush oyununu scratch programıyla yapacağız. Bu oyunu iki bölüm halinde yapacağız. İlk bölümde klasik oyunumuzu yapacağız. İkinci bölümde daha eğlenceli hale getirmek için biraz daha zorlaştırmak adına süre ile topun düşme hızını artıracağız.

Oyunumuzun Ekran Görüntüsü

İki adet kuklamız var ekranda gördüğünüz gibi Kare kuklamızı çizmek için yeni kukla bölümünden fırça simgesine tıklayarak kare çiziyoruz. Diktörtgen şekil aracının aldıktan sonra tam bir kare çizmek için klavyenin Shift tuşuna basarak çizerseniz tam kare oluşur. Aksi halde dikdörtgen çizmiş olursunuz bu da oyun esnasında kareyi döndürürken kötü görünür.

Kareyi çizgi aracı ile dörde böldük.

Evet kare çizdik fakat bunu 4 ayrı renkte boyamanız lazım bunun için kareyi çizgi aracı ile yukarıdaki şekilde görüldüğü gibi dörde böldük. daha sonra bu 4 bölümü boya kutusu yardımı ile 4 ayrı renkle dolduracağız. Sarı, Kırmızı, Mavi ve Yeşil. Bu renkler aynı zamanda topumuzun da renkleri olacak birazdan.

Top Kılıkları

Sıra geldi topumuzu çizmeye daire araç çubuğunu kullanarak çizmeye. İsterseniz gene Shift tuşuna basarak tam yuvarlak olmasını sağlayabilirsiniz. Topumuzu çizdikten sonra 4 adet kılığını farklı renklerde kopyalayarak yapıyoruz. Renk değişikliği için boya kutusunu kullanıyoruz. Kılıkları 1,2,3 ve 4 niye numaralandırmayı unutmayın kodlama kısmında lazım olacak.

Kare Kuklası Kodları

Kare kuklasını sahnenin zemine yerleştirdikten sonra sadece tek bir kodumuz var. Boşluk tuşuna basınca 90 derece dönmesi. Böylelikle her seferinde yukarıya bakan kısımdaki renk değişmiş olacak. Eğer kare kuklası dönerken yer değiştiriyorsa kukla çizilirken orta noktası yanlıştır. Ayarlamak için kılıklar kısmından sağ üst köşede artı işareti gibi olan araç çubuğu ile kare kuklasının orta noktasını ayarlayınız. Bu orta nokta ayarlama kısmı çok önemlidir.

Top Kuklası Kodlar

Öncelikle puan değişkeni oluşturup, puan oyun başlangıcında sıfır olsun kodumuzu en başa koyuyoruz. Topumuzu karenin üstüne düşeceği konuma gitmesi için x, y noktasına git kodunu kullanıyoruz. Sürekli tekrarla kod bloku içinde önce topumuzun her seferinde farklı kılıkla gelmesi için rastgele 1 ile 4 arasında kılığına geç kodu kullandık.

Kareye değene kadar topun Y kordinat değerini -2 artırarak aşağıya doğru düşmesinin sağlıyoruz.

Eğer değilse bloku ile ilk olarak eğer top rengi ile kare rengi aynı ise puan değişkenini 1 artırıyoruz. 4 farklı renk olduğu için işlemler bölümünden “veya” kodu ile 4 ayrı renk için koşulumuzu oluşturuyoruz. Topun tekrar yukarı çıkması için başlangıç koordinatlarına gitmesi için kodumuzu yazıyoruz. Eğer koşul sağlanmazsa Görünüm blokundan “merhaba de” kodu ile ekrana kaybettin yazısını yazıyoruz. 

Oyunumuz hazır. 🙂

Fakat bu oyunu daha zor hale getirmek için geçen süreye bağlı olarak topun hızını artırabiliriz. Bunun için top kuklası kodlarımızı değiştirmemiz gerekmektedir. Top kuklamızın son halinin kodları aşağıdadır;

Top Kodları – Süre geçtikçe top hızlanıyor.

İyi eğlenceler…

Yazar hakkında

Orhan Gazi DEMİRCİ administrator

1984 Samsun doğumluyum. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgisayar öğretmenliği 2007 Mezunuyum. Bafra İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde Fatih Projesi eğitmenliği görevinde bulunmaktayım. KodlaBafra yürütücülüğü 2017 yılından beri yürütmekteyim. Evli ve bir çocuk babasıyım.