Kızıl Ötesi Kumanda Kullanımı

Kızıl Ötesi Kumanda Kullanımı

Kızılötesi kumanda elektronik cihazlarda sıklıkla kullanır. Televizyon, klima, müzik seti gibi elektronik aletlerin kumanda ile açılıp kapanabildiği, ses artırma, kanal değiştirme gibi bir çok özelliğin kumanda yardımıyla zahmetsizce kullanıldığını çevremizde gözlemliyorsunuz. Kumandaları arduino ile de kullanabilir ve projelerimizi uzaktan yönetilebilir hale getirebiliriz.

Kullanılacak Malzemeler:

  1. Arduino Uno  
  2. Breadboard
  3. IR Remote alıcısı (chq1838)
  4. Kumanda
  5. Led

Kumanda alıcımızı pinlerini doğru takmaya dikkat edelim. Hassas bir alıcı olduğundan yanlış bağlantı yaparsanız kolay bozulur. Özellikle GND ve VCC pinlerini doğru takalım.

Devre şemamız aşağıdaki şekilde kurulmalıdır.

Not: Çizim programında Chq1838 kızıl ötesi alıcının resmi bulunmadığından başka bir kızıl ötesi alıcısı ile devre şeması çizildi.

Mblock programımıza kumanda alıcısını kullanabilmek için uzantı eklememiz gerekmektedir.

Uzantılar –> Uzantıları Yönet yolunu takip ederek Arduino Rover uzantısını indir.

Uygulamamızın kod kısmına geçebiliriz. Uygulamada yapmak istediğimiz olay kumandamızdan 1 tuşuna basınca led yanacak, 2 tuşuna basına led sönecek. Örnek kodları inceleyelim.

Bu uzantı kodlarında kumandadan basılan tuşların sadece adları görünüyor. Bizim elimizdeki kumanda farklı ise başka tuşlarla kodumuz çalışır. İleride başka kumanda kütüphanesi eklenirse özellikle basılan tuşun seri numaralarını okuyabildiğimiz o zaman daha kapsamlı uygulama yapabiliriz. Zamanla daha iyi farklı kumanda uzantısı eklenirse onu da açıklama yaparız.

Yazar hakkında

Orhan Gazi DEMİRCİ administrator

1984 Samsun doğumluyum. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgisayar öğretmenliği 2007 Mezunuyum. Bafra İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde Fatih Projesi eğitmenliği görevinde bulunmaktayım. KodlaBafra yürütücülüğü 2017 yılından beri yürütmekteyim. Evli ve bir çocuk babasıyım.