Scratch 3 Dosyalarını Scratch 2 ye Çevirme

Scratch 3 Dosyalarını Scratch 2 ye Çevirme

Geçtiğimiz aylarda artık scratch.mit.edu internet sitesinde yayınlanmış scratch 3 versiyonu ile beraber bir çok gelişmiş özellik gelmişti. Online scratch hesabı olan öğrencilerimizin daha önce scratch 2 ile yaptıkları oyunlar artık scratch 3 ile çalışabiliyor. Offline olarak bilgisayarlara scratch 3 verisyonu da çıktı. Fakat offline scratch 3 sadece windows 10 ile çalışıyor. Bu durum bazı windows 7 kullanan öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz için sorun teşkil etmekte. Scratch 2 ve scratch 3 arasında birbirine dönüşüm bu yazımızın konusu olacak.

Scratch 2 ile yapılmış bir oyun scratch 3 oyunu olarak kayıt etmek:

Scratch 2 çevrimdışı olarak yaptığınız oyunu scratch 3 olarak kaydetmeniz için en basit yöntem; scratch.mit.edu internet sitesi hesabınıza girerek menüden Oluştur deyip yeni scratch 3 projesi açmak.

Yeni scratch 3 projesi oluşturmak için açtığınız sayfadan, Dosya menüsünden “Load from your Computer” diyerek bilgisayarınızdaki scratch 2 versiyonu bir uygulamayı seçmeniz gerekmektedir.

İşlem bu kadar basit. İsterseniz oyununuzu scratch.mit.edu internet sitesinde saklayın yada aynı dosya menüsünden “bilgisayarıma kaydet” diyerek bilgisayarınıza “.sb3” uzantılı yani yeni scratch 3 versiyonunu indirebilirsiniz.

Uzantısı .sb3 olan yeni versiyon scratch uygulamalarınızı daha eski sürüm olan scratch 2 veya 1.4 çevrimdışı programlarda açamazsınız.

Ama sb3 uzantısını sb2 ye çevirmek mümkün 🙂

Scratch 3 dosyasını Scratch 2 dosyasına çevirmek

Bu işlem ilk işlem kadar basit değil başta onu söyleyeyim. Scratch kendi içinde buna izin vermiyor o yüzden kullanacağımız yöntem 3.parti şahıs tarafından yapılmış olan bir program.

Kullanacağımız programı indirmek için buraya tıklayınız.

Bu program python programı ile çalıştığından python programını indirmek için buraya tıklayınız.

Şimdi “sb3tosb2.py” dosyasını python uygulaması ile açınız.

Program çalıştığı zaman size aşağıdaki gibi pencere açarak sb3 dosyasını seçmenizi isteyecek.

Sb3 uzantılı scratch dosyasını seçtikten sonra size yeni oluşturacağı .sb2 uzantılı dosyayı nereye kaydetmesi gerektiğini soran aşağıdaki gibi bir pencere gelecek. Burada dosyanızın nereye kaydedileceğini belirledikten sonra yeni bir isim verip kaydet demeniz gerekmektedir.

İşlem aslında çok basit. Ben biraz karmaşık anlatmış olabilirim. 🙂

Yazar hakkında

Orhan Gazi DEMİRCİ administrator

1984 Samsun doğumluyum. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgisayar öğretmenliği 2007 Mezunuyum. Bafra İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde Fatih Projesi eğitmenliği görevinde bulunmaktayım. KodlaBafra yürütücülüğü 2017 yılından beri yürütmekteyim. Evli ve bir çocuk babasıyım.