Print Fonksiyonu ve Özellikleri

Print Fonksiyonu ve Özellikleri

print () fonksiyonu yerleşik bir fonksiyondur. Yani kullanıcı tarafından oluşturulmamış python’un bünyesinde bulunan bir fonksiyondur. Amacı ise Ekran / konsol penceresine belirli bir mesajı yazdırmaktır..

Aşağıdaki örneklerimizi inceleyiniz.

Kod – 1:

Print(“Merhaba Dünya”)

Ekran Çıktısı:

Merhaba Dünya

Açıklama: Print fonksiyonu içerisinde çift tırnak (” “) ile belirtilan alana ekrana yazdırılmasını istediğimiz string (metinsel) ifadeleri yazıyoruz.


Kod -2:

Print(“Merhaba Dünya”)
Print(“Kodlabafra”)

Ekran Çıktısı:

Merhaba Dünya
Kodlabafra

Açıklama: Print fonksiyonunu iki kez çağırdık ve ekran çıktısı olarak iki ayrı satır gördük. Bu print fonsiyonu her çağrıldığında yeni bir satırdan başlayacağı anlamına gelir. Tabiki bu kuralı kendi senaryomuza göre değiştirebiliriz. Bunun ne anlama geldiğini sonraki örneklerimizde görebilirsiniz.


Kod-3:

Print(“Merhaba Dünya”)
Print()
Print(“Kodlabafra”)

Ekran Çıktısı:

Merhaba Dünya

Kodlabafra

Açıklama: Bir önceki örneğimizde söylediğimiz gibi print fonksiyonu her çağrıldığında yeni bir satır açacaktır. Print() olarak argümansız çağırsakta yeni açılan satırın boş bir satır olduğunu gördük.


Yeni bir satır açmanın başka yolarıda vardır.

Kod-4:

Print(“Kodlabafra\nPython için doğru adres”)
Print()
Print(“Tanju Köse\nBilişim Teknolojileri Öğretmeni”)

Ekran Çıktısı:

Kodlabafra
Python için doğru adres

Tanju Köse
Bilişim Teknolojileri Öğretmeni

Açıklama: \ işareti python içerisinde kullanıldığında özel bir anlamı vardır. \ işaretine python da kaçış karakteri denilmektedir. \ karakterinin kaçış işlemini gerçekleştirebilmesi için sonrasında gelen karakterin ne olduğu önemlidir. \ karakteri n karakteriyle birlikte \n şeklinde kullanıldığında konsolu yeni bir çıktı satırı oluşturmasını sağlamaktadır.


Kod-5 :

print("Ali şöyle dedi: \"Çok yorgunum\" Annesi ise ona cevap verdi...")

Ekran Çıktısı

Ali şöyle dedi: "Çok yorgunum" Annesi ise ona cevap verdi...

Açıklama: “” Çift tırnak, print fonksiyonu içerisinde kullanabilmek için ” işareti öncesinde \ kaçış karakterini kullanmamız gerekir.


Kod-6:

print(“””
tab’a basabilirim
alt satıra alabilirim
3 nokta çok güzelmiş”””)

Ekran Çıktısı:

tab'a basabilirim
alt satıra alabilirim
3 nokta çok güzelmiş

Açıklama: Yeni bir satır açabilmek için \n kaçış kullanılabileceği gibi print fonksiyonu içerisinde “”” aç ve “”” kapat da kullanılabilir.


Kod-7:

print(“benim adım tanju”, end=” ”)
print(“Rizeliyim”)

Ekran Çıktısı:

benim adım tanju Rizeliyim

Açıklama: Daha önceden print fonksiyonu her çağrıldığında yeni bir satırın açılacağını belirtmiştik. Bu örnekte ise iki print fonksiyonu ile oluşturulan satırları end=” ” parametresi ile aralarında bir karakterlik boşluk olacak şekilde birleştirdik.


Kod-8:

print("Benim adım", "Tanju", "Python.", "Rizeliyim", sep=" ")
print("Benim adım", "Tanju", "Python.", "Rizeliyim", sep="***")

Ekran Çıktısı:

Benim adım Tanju Python. Rizeliyim
Benim adım***Tanju***Python.***Rizeliyim

Açıklama: print fonksiyonu içerisinde birbirinden ayrı birden fazla string(metinsel) ifadeyi yazdırabiliriz. Bunu yaparken “” çift tırnaklar arasında yazılan stringler arasında virgül (,) kullanırız.

Bu örnekte ise birbirinden çift tırnaklar ile ayrılan stringler arasında sep parametresi kullanarak boşluk veya farklı semboller kullanabiliriz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta boşluk veya semboller yazdırılacak olan kelimelerin değil virgül (,) ile ayrılmış kısımlar arasına eklenecektir.


Kod-9:

print("Benim", "ismim",  sep="_", end="*")
print("Tanju", "Köse.", sep="*", end="*\n")

Ekran Çıktısı

Benim_ismim*Tanju*Köse*

Açıklama: Bu örnekte ise end ve sep parametreleri birlikte kullanılmıştır. Burada bir ayrıntı dikkatimizi çekiyor. end=”*\n” Bu ifade de end işlemi her ne kadar satırı sonlandırmamak için kullanılsada \n kaçış ifadesi ile birlikte kullanıldığında bir alt satıra geçiş yapılacaktır.


Şu bir gerçek ki pythonda print fonsiyonu olmadan hiç bir sonucu göremeyiz veya gösteremeyiz.

Temel olarak print fonksiyonuyla alakalı şunları söyleyebiliriz:

  1. print () fonksiyonu yerleşik bir fonksiyondur. Yani kullanıcı tarafından oluşturulmamış python’un bünyesinde bulunan bir fonksiyondur. Amacı ise Ekran / konsol penceresine belirli bir mesajı yazdırmaktır.
  2. Pythonda var olan foknsiyonlar kullanıcıların oluşturduğu fonksiyonların aksine her zaman kullanılabilir ve yeniden ouşturulması gerekmez. Python’un içerisinde bulunan fonksiyonları kendi kütüphanesinde görebilmemiz mümkündür.
  3. Bir fonksiyonu çağırmak için, fonksiyonun adını ve ardından parantezleri kullanmanız gerekir. Bağımsız string ifadeleri parantez içine yerleştirerek bir fonksiyonda kullanabilirsiniz. Fakat virgül ile bunları birbirinden ayırmanız gerekir. Örneğin, print (“Merhaba”, “dünya!”). “Boş” bir print () fonksiyonu ise ekrana boş bir satır oluşturur.
  4. Pythonda string ifadeler çift tırnak veya tek tırnak işaretleri ile sınırlandırılmıştır. Örneğin “Tanju Köse” veya ‘Tanju Köse’
  5. Python string ifadelerde ters eğik çizgi (\), bir sonraki karakterin farklı bir anlama sahip olduğunu açıklayan özel bir karakterdir, Örneğin, \ n (satırsonu karakteri) yeni bir çıkış satırı başlatır.
  6. end ve sep parametreleri print () fonksiyonunun çıktısını biçimlendirmek için kullanılabilir. Sep parametresi, çıkarılan bağımsız değişkenler arasındaki ayırıcıyı belirtir.

Yazar hakkında

Tanju Köse administrator

1983 Rize/Kalkandere doğumluyum. 2006 yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri bölümünden mezun oldum. Daha önce Rize ve Yozgat illerinde çalıştım. 2010 yılından itibaren Bafra'da Bilişim Teknolojileri ve Yazılım öğretmeni olarak görevime devam ediyorum. Kodlasam/Kodlabafra projesini yürüten ekip içerisinde görev almaktayım. Bilişim Teknolojileri (Blok Tabanlı Kodlama, 3D Tasarım, Arduino, Mobil Uygulamalar, Tasarım Programları vb.) alanında öğrenci ve öğretmen eğitimi vermekteyim. Evli ve iki çocuk babasıyım.