Araba Yarışı

Araba Yarışı

Bu etkinlikte scratchta yaptığımız araba yarışı oyununu micro:bit ile tekrar yapacağız. Micro:bitin eğim açısını ve düğmeleri kullanacağız. Oyunu istediğiniz gibi geliştirebilir araba sayılarını artırabilirsiniz. Kodları tamamladıktan sonra Micro:biti öğrencilerinizin tasarladığı bir direksiyona monte ederek eğlenceli bir aktiviteye dönüştürebilirsiniz.

Oyunun genel sahne görüntüsü aşağıdaki gibidir. Sahne dekorunu scratch editöründe kendiniz çizebilirsiniz. Oyun Micro:bitten herhangi bir düğmeye bastığınızda başlar. Score kaç adet engelden geçildiğini kontrol eder. NOT: Micro:biti scratch.link ile bağlamayı unutmayınız. Ayrıca .hex dosyası mutlaka Micro:bitin içerisinde olmalı.

Öncelikle karşıdan gelen arabaların kodlarını yazalım. “araba2″, “araba3″ ve” araba4″ adında üç tane araba kuklası ve bir “kaya” kuklası oluşturalım ve bu kuklalara aşağıdaki kodları yazalım. Her kuklanın rengi farklı olsun ki hep aynı araba gelmesin. Ayrıca bekleme sürelerini de farklı aralıklarda yapıyoruz farklı zamanlarda gelmeleri için.

Artık asıl yarışacağımız arabayı kodlayabiliriz. Aşağıdaki kodların hepsini yarıştığımız araba kuklasına yazıyoruz. Bu younda kuklanın adı “arabam kuklası” Öncelikle çarpışma olduğunda ses kaza sesi çıkması ve arabanın kaza kılığına geçmesi için bir blok oluşturalım. Blok oluşturmamızın neden bu kodları her yerde tekrar tekrar yazmamak. sadece oluşturduğumuz blogun adını vermemiz yeterli olacaktır.

Kaza Blogu

Araba kenar çizgilere değdiğinde de kaza yapacaktır bunun için aşağıdaki kodları yazıyoruz.

Algılama komutlarını kullanarak yarıştığımız arabamız diğer arabalara veya kayaya değdiğinde kaza yapacaktır. Aşağıdaki kodları yazarak değip değmediğini sürekli olarak kontrol ettiriyoruz.

İşte geldik en önemli kısma. Micro:bit ile kontrol kısmını kodluyoruz. Bunun için micro.bitin düğmesine basılmasını ve sağa sola eğimini kontrol ettiriyoruz. Eğer Micro:bit sağa eğildi veya B düğmesine basıldı ise arabamız sağa hareket edecek . Aynı şekilde sola eğildi veya A düğmesine basıldı ise arabamız sola hareket edecek ve engellerden kaçacaktır.

Micro.bit’ten Kontrol Kodları

Yazar hakkında

Emine ALTUN editor

Bafra Gül-Nusret Kural Ortaokulu Bilişim Teknolojileri Öğretmeni