Taş-Kağıt-Makas

Taş-Kağıt-Makas

Büyükten küçüğe severek oynadığımız ve çok eğlendiğimiz Taş-Kağıt-Makas oyununu Micro:Bit kullanarak programlayacağız. Oyunun gerçeğinde bir elimizi yumruk şeklinde yukarı aşağı yaparak taş-kağıt-makas deriz ve birini yaparız. Micro:bit’te de gerçeğine benzemesi için “salla (on shake)” özelliğini kullanacağız. Aynı elimizi yumruk yapıp yukarı aşağı hareket ettirir gibi micro:bit’i sallayacağız ve taş, kağıt ve makas sembollerinden birinin led ekranda görünmesini sağlayacağız.

Simülatöre ulaşmak için tıklayınız.

Micro:bit’in led ekranında taş-kağıt-makas sembollerinden birinin görünmesini istiyoruz. Bu nedenle 3 seçeneğimiz mevcut. Amacımız led ekranda bu bu 3 seçeneğin rastgele çıkması. Bunu sağlamak için “rastgele deger seçimi (pick random)” kod bloğunu kullanacağız. Bu kod bloğu ile Micro:bit her sallandığında 0 ile 2 arasında rastgele bir değer (0-1-2) ürettireceğiz. Üretilen değeri saklamak amacıyla “sayi” adında bir de değişken oluşturuyoruz.

Üretilen bu değeri kontrol ederek, aldığı her bir değeri taş, kağıt veya makas görsellerinden biri ile eşleştireceğiz. Benim algoritmama göre üretilen değer :

“0” ise “Taş”,

“1” ise “Kağıt”

“2” ise “Makas”

görsellerini göstermesi yönünde. Siz sıralamayı kendinize göre tercih edebilirsiniz.

Bu oyunu kendinize göre ses ekleyerek ve başlangıç yönergeleri vererek geliştirebilirsiniz.

Yazar hakkında

Emine ALTUN editor

Bafra Gül-Nusret Kural Ortaokulu Bilişim Teknolojileri Öğretmeni