Işık Sensörü

Işık Sensörü

Bu çalışmada Micro:bit ışık sensörünü kullanarak bir led kontrolü sağlayacağız. Eğer ortamdaki ışık belirli bir değerin altındaysa led yanacak, aynı şekilde belirli bir değerin üstündeyse led sönecektir.

Simülatöre ulaşmak için tıklayınız.

Öncelikle program kısmını yazalım. İlk aşama olarak Micro:bit’in ölçtüğü ışık değerini ekranda göstermesini istiyoruz.Bunun için aşağıdaki komutları ekliyoruz.

Bu aşamadan sonra bir karşılaştırma işlemi yapmamız gerekiyor. orta bir değer belirleyelim. Biz 180 değerini belirledik. Şimdi eğer ortamdaki ışık seviyesi 180 den büyük ise ledi söndürmesini , eğer ortamdaki ışık seviyesi 180 den küçük ise ledi yakmasını istiyoruz.

Dijital pini biz P0 pinine bağlayarak aktif duruma getireceğiz. Sizler P1 e bağladıysanız 1’i , P2 ye bağladıysanız 2’yi seçmelisiniz.

Komutu aktif olduğunda devreden akım geçecek ve led yanacaktır.


Ledi sadece yakıp söndürme işlemi yapacağımız için dijital pin komutunu kullanacağız. Önemli nokta dijital pinler sadece 0(pasif) ve 1 (aktif) değerlerini üretir. Yani led yanıyor veya yanmıyordur. Şiddetinde herhangi bir değişiklik olmayacaktır. Işık sensörü 0-255 arası değer üretmektedir. Bir sonraki adımda ışığın şiddetine göre ledin parlaklığını artıracağız.

Komutu aktif olduğunda devre kesilecek ve led sönecektir.

KOdların tamamı aşağıdadır.

Şimdi devre kısmına geçelim. Micro:bit’in P0 pinini giriş pini olarak bağlayacağız. Led çıkışını (- ucu) ise Micro:bit’in GND çıkışına göndereceğiz. Devre kurulumu aşağıda verilmiştir.

Yazar hakkında

Emine ALTUN editor

Bafra Gül-Nusret Kural Ortaokulu Bilişim Teknolojileri Öğretmeni