Arduino Röle Uygulaması

Arduino Röle Uygulaması

Röleler küçük değerli bir akım ile yüksek güçlü bir alıcıyı anahtarlayabilmek için kullanılır. Elektromanyetik alan ile çalışan, elektrik devrelerinde akım ve voltaj değerleri yardımı ile akım yolunu açıp kapatarak sistemin çalışma prensibini düzenleyen elektromekanik cihazdır. Örnek olarak, yüksek akım içeren elektronik cihazları anahtarlayabilmek demek aslında nesneleri kontrol edebilmek, onlara fonksiyonlar atayabilmek  demek.. Röle, kontrol edilebilir sistemleri dilediğiniz hale getirebilmenin yolunu açan bir devre elemanıdır.

Röle Modülü 5v 1 Kanal

Malzeme Listesi

  • 1 adet Arduino Uno
  • 1 adet breadboard
  • 1 adet 1 kanal 5V Röle
  • 1 adet led
  • 1 adet 330 ohm direnç
  • Jumper kabloları
Arduino üzerinden Led Röle Kontrolü

Devremizi hazırlarken Arduino üzerindeki 5V ve GNP pinlerini şemadaki gibi breadboard üzerinde “+” ve “-” pinlerine uygun şekilde bağlayalım. Rölemizin pin giriş kısımlarına sağdan sırayla “-” pin, “+” pin ve dijital pinimizi Arduino üzerinde 2 numaralı pine bağlayalım. Rölenin sol çıkışını(NC) ledimizin “+” ucuna, orta çıkışını da 5V’a bağlıyoruz. Böylece devremizin kurulumunu tamamlamış oluyoruz. Ek bilgi olarak NC yerine NO pini de kullanabilir. Aradaki fark NC (Normally Closed) röle kapalı iken çalışır, NO (Normally Open) röle açık iken çalışır.

void setup() {
  pinMode(2,OUTPUT);     // Rölenin bağlı olduğu 2 numaralı pini çıkış pini olarak ayarla
}
void loop() {

 digitalWrite(2,HIGH);  // Röleyi açık konuma getir
 delay(2000);           // 2 saniye boyunca Led yanar
 digitalWrite(2,LOW);   // Röleyi kapalı konuma getir
 delay(5000);           // 5 saniye boyunca Led kapalı kalır.

}

Yukarıdaki kodumuz ledimiz arduino üzerinden elektirik beslemesi ile çalışıyor. Aynı kod ile röleyi harici güç kaynağı ile de çalıştırabiliriz. 220v elektrik ile nasıl kullanacağına dair devre şemasını aşağıda bulabilirsiniz. Kod olarak herhangi bir değişiklik yapmayacağız.

Harici güç kaynağı üzerinden Led Röle Kontrolü

Yazar hakkında

Orhan Gazi DEMİRCİ administrator

1984 Samsun doğumluyum. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgisayar öğretmenliği 2007 Mezunuyum. Bafra İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde Fatih Projesi eğitmenliği görevinde bulunmaktayım. KodlaBafra yürütücülüğü 2017 yılından beri yürütmekteyim. Evli ve bir çocuk babasıyım.