Bluetooth ile Led Yak

Bluetooth ile Led Yak

Bu uygulamamızda en temel şekilde arduino cihazımıza bluetooth bağlantısı kuracağız. Bağlantı kurulduktan sonra bluetooth üzerinden arduino ile haberleşme yapacağız. Bunun için başlangıç komutlarının iyi anlaşılabilmesi için sadece tek bir led yakıp söndüreceğiz.

Malzemeler:

1-) Arduino uno r3 kartı

2-) Hc-06 (bluetooth sensörü)

3-) Led

Devre Şemamız

Bluetooth Led Yakma Haberleşmesi 1

Bu kodlarımızda arduinoya Bluetooth bağlarken standart bağlantı noktalarını kullanıyoruz. (0. ve 1. pinler) Aşağıdaki kodumuzu arduinoya yüklerken bluetooth pinlerini çıkarmamız gerekiyor. Çünkü donanımsal serial port kullanıyoruz. Bilgisayara bağlantı yaptığımız usb içinde aynı portları kullandığı için çakışma oluşur ve kod yüklenirken hata verir. Kodlar arduinoya yüklendikten sonra bluetooth pinlerini tekrar takınız.

Bluetooth Led Yakma Haberleşmesi 2 ( SoftwareSerial kütüphanesi ile)

İlk kodumuzda bluetooth bağlantısı yapmak için donanımsal port kullanmıştık. Kodu yüklerken çıkarmamız gerekiyordu. Burada ise bluetooth potunu yazılımsal olarak ayarlacağız. Bunun için “Software Serial” kütüphanesini kullanacağız. Bluetooth pinlerimizi 10 ve 11 olarak ayarlacağız. Böylelikle kodu yüklerken bluetooth pinlerini çıkarmamıza gerek kalmayacak. Çünkü Usb kablo portu ile bluetooth port pinleri artık farklı olduğu için çakışma ve kod yükleme hatası olmayacak.

#include<SoftwareSerial.h>
SoftwareSerial btmodul(10,11);   // 10 ve 11. pin Rx ve Tx pinleri olacaktır.
char gelenVeri;  //gelenVeri değişkeninin türünü char olarak ayarlıyoruz.
int led=13; 
void setup()
{
  Serial.begin(9600);    // Bilgisayar haberleşmesi başlat
  btmodul.begin(9600);  // Bluetooth iletişimi başlatır.
  pinMode(led,OUTPUT);  //13. pinimizi(led=13) çıkış yapıyoruz.  
}
void loop()
{
 if (btmodul.available()) {   // Eğer bluetooth bağlantısı varsa içindeki kodları çalıştırır. (Bu kısmı kullanmayada bilirsin.)
 
  gelenVeri = btmodul.read();     //Gelen değeri okuyoruz. ve gelenVeri değişkenine aktarıyoruz.
   Serial.println(gelenVeri);    //Bluetooth dan gelen mesajı bilgisayar serial ekranında göster.
 
    if(gelenVeri=='1') {    //Eğer Android'ten gelen değer "1" ise( yani 1 rakamına bastığımızda,)
    digitalWrite(led,HIGH);}    //digitalWrite ile 13. pini (HIGH) yaparak Ledimizi yakıyoruz. 
 
  else if(gelenVeri=='0'){       //Eğer Android'ten gelen değer  "0"  rakamı ise
    digitalWrite(led,LOW); }    //digitalWrite ile 13. pini (LOW) yaparak Ledimizi söndürüyoruz. 
  } 
 }

Android-Arduino Bağlantısı

Bağlantıları kurduktan sonra eşleştirme yapmadıysanız öncelikle telefonunuz ile bluetooth cihazınızı eşleştirmeniz gerekmektedir. Bunun için telefonunuzda bluetooth ayarlarına gelerek (arduino kartınız çalışıyorken) yakınlardaki cihazlarda kullandığınız cihazı seçerek eşleştirme yapmalısınız.Şifre genellikle “1234” tür. Eşleştirme tamamlandıktan sonra uygulamayı açarak “Bağlan” butonu ile cihaz listesinden eşleştirmiş olduğunuz cihaza bağlanabilirsiniz. Arduino kartınızda gelen veriyi görebilmek için programın sağ üst köşesinde bulunan Seri port ekranı kısmına basmanız yeterlidir.

Bu işlemi yaptıktan sonra Arduino yükledikten sonra telefonumuza aşağıdaki resimde görülen uygulamayı indirip deneyebilirsiniz.

adsc4b1z4.png

Önemli: Bu uygulamayı indirdikten sonra Terminal koda ledi açmak için 1. yazıp eğer kapatmak için 0. yazıp ledimizi kontrol edebiliriz.

Kendi Android uygulamanızı app inventor 2 sitesinde yapabilirsiniz. (App İnventor konu anlatım yazılarımız yakında…)

Bluetooth cihazinın ismini ve şifresini değiştirmek için ne yapmanız gerektiğini merak ediyorsanız bir önceki yazımıza aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Yazar hakkında

Orhan Gazi DEMİRCİ administrator

1984 Samsun doğumluyum. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgisayar öğretmenliği 2007 Mezunuyum. Bafra İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde Fatih Projesi eğitmenliği görevinde bulunmaktayım. KodlaBafra yürütücülüğü 2017 yılından beri yürütmekteyim. Evli ve bir çocuk babasıyım.