Dinle ve Çiz

Dinle ve Çiz

Çocuklara önceki yönergeli etkinliklerde yönerge doğru verilmezse yada karşı taraf için doğru anlaşılması hata olabileceğini  hatırlatın. Yönerge verirken anlattığımızı sandığımız şey ile karşıdakinin algıladığının nasıl farklılaşabildiğini hatırlatın. Konuyu pekiştirmek için kulaktan kulağa oyunu da örnek olarak kullanabilirsiniz.

Kulaktan kulağa oyununu daha önce oynamışsınızdır ya da en azından duymuşsunuzdur. Şimdi birlikte hatırlayalım mı ? Yan yana dizili kişilerden en baştaki kişi seçtiği bir cümleyi diğerleri duyamayacak şekilde
yanındaki arkadaşının kulağına fısıldar. Sonra ikinci sıradaki kişi de anladığı cümleyi yanındaki arkadaşının kulağına fısıldar. Bu, sıranın sonundaki kişiye cümle ulaşıncaya kadar tekrarlanır. En sondaki kişi cümleyi yüksek sesle söyler ki bu cümle büyük olasılıkla ilk söylenen cümleden farklıdır. Sizce bunun nedeni ne olabilir?

Yeterince dikkatimizi vermememiz veya bizim verdiğimiz komutların karşıdaki kişi için anlamlı olmaması neticesinde genelde ilk söylenen cümle sonuncu kişiye doğru olarak ulaşmaz.

Yine de yanımızdaki arkadaşımız bir cümle söylediğinde anlamadığımız bir kelime olsa dahi, beynimiz bunu mantıklı bir şekilde düşünerek doldurmaya çalışır. Oysa bilgisayarların böyle bir yeteneği yoktur. Onlara verdiğimiz bir komutu yanlış anlayamazlar veya yanlış verdiğimiz bir komutu düzeltmezler. Bu nedenle bilgisayarlara eksik veya hatalı bir komut verdiğimizde problemi çözmemiz imkansızdır.

OYUNUN ADIMLARI
Oyun için öğrencilerden boş bir kağıt, kalem ve cetvel kullanmalarını isteyin

Aşağıdaki yönergeyi paylaşarak bir örneği hep birlikte yapın.
Biraz önce yönerge almayı deneyimledik ve yönerge verirken net olmayan adımların nasıl farklı sonuçlar doğurduğunu gördük. Birazdan siz de arkadaşlarınıza yönerge vererek bir şekil çizdirmeye çalışacaksınız.
Öncesinde hep birlikte küçük bir deneme yapalım.

Şimdi elinizdeki boş sayfanın tam ortasına bir nokta çizin.
• Sayfanın sol üst köşesinden başlayarak, noktanın içerisinden geçen ve sayfanın sağ alt köşesinde biten düz bir çizgi çizin.
• Sayfanın sol alt köşesinden başlayarak, noktanın içerisinden geçen ve sayfanın sağ üst köşesinde biten düz bir çizgi çizin.
• Sayfanın sol tarafındaki üçgenin merkezine adınızı yazın.
Sonuç şunun gibi bir şey olacaktır:

  1. Bir öğrenci seçin ve ona Dinle ve Çiz görsellerinden birini verin.
    Öğrenciden resmi sınıfın oluşturması için tarif etmesini isteyin. Diğer
    öğrenciler, talimatları netleştirmek için sorular sorabilirler. Amaç,
    egzersizin ne kadar hızlı ve doğru bir şekilde tamamlanabildiğini
    görmektir.
  2. Şimdi farklı bir çocuk ve farklı bir kartla egzersizi tekrarlayın, ancak
    bu sefer çocukların soru sorması serbest değildir. Çocuklar yollarını
    çok çabuk kaybedebilecekleri için bu egzersiz için daha basit bir şekil
    kullanmak en iyisidir.
  3. Şimdi egzersizi bir perde arkasına saklanan ya da arkası dönük duran
    bir çocuk ile soru sorulmasına izin vermeden, tek iletişim yöntemi
    talimatlar olacak şekilde tekrarlayın.
  4. Şimdi her çocuktan bir resim çizmelerini ve kendi talimatlarını yazmalarını söyleyin. İkili gruplar halinde birbirlerine yazdıkları talimatları okuyarak kendi çizdikleri resmin aynısını arkadaşlarına
    çizdirmelerini sağlayın.

Yazar hakkında

Orhan Gazi DEMİRCİ administrator

1984 Samsun doğumluyum. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgisayar öğretmenliği 2007 Mezunuyum. Bafra İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde Fatih Projesi eğitmenliği görevinde bulunmaktayım. KodlaBafra yürütücülüğü 2017 yılından beri yürütmekteyim. Evli ve bir çocuk babasıyım.