LCD ile i2C Modülü Kullanma

LCD ile i2C Modülü Kullanma

LCD I2C protokolü olmadan Arduino ‘da bu iş gerçekten çok zahmetli olabilmektedir, çünkü LCD modülünü çalıştırabilmek için arduino ya tam 9 adet kablo çekmeniz gereklidir.Buda hem bağlantılarda soruna yol açabileceği gibi hemde arduino da çok fazla pin işgal eder.Bu sorunu I2C protokolü kullanarak düzeltebilirsiniz.Bazı modüllerin üzerinde geldiği gibi ayrı olarak da satılan IIC i2c modülü ile bu sorunu çözebilirsiniz.

Bu modül sayesinde LCD ekranınızı enerji pinleri haric 2 tane pin yardımı ile Sda ve Scl üzerinden süre bilmektesiniz.Öncelikle bunun için bir I2C kütüphanesine ihtiyacınız var. Ayrıca bu modül üzerinde birde potansiyemetre vardır.Bu pot sayesinde modülün ekran parlaklığını
ayarlaya bilmektesiniz.

Devre Şeması

1-Mblock üzerinde Lcd i2c modülü kullanmak için Mblock programına ve Arduino İde programına ilgili kütüphaneyi eklememiz gerekmektedir. Öncelikle Mblock programına kütüphaneyi eklemek için Uzantılar\Uzantıları Yönet penceresini açalım ve ilgili kütüphaneyi bulalım.

Uzantıları Yönet Menüsü

2-Ktüphaneye eklenti kurmak için Arama bölümüne “İ2C” yazarak “LCD with I2C Interface Plus” kütüphanesi indir diyerek mblock programına kurulmasını sağlıyoruz. Daha sonra Arduino idesine yükleyeceğiz.

LCD i2c Kütüphanesi

3- Mblock üzerinde eklenen kütüphanenin ilgili kodlarını atarak programı yazıyoruz. LCD ye “Hello World” yazmasını sağlayacağız. LCD üzerindeki İ2C modülleri birbirinden farklı olduğu için veri yolunu 0x27 veya 0x3F olarak ayrı ayrı deneyiniz. Kodlar atıldığı halde yazı ekrana gelmiyorsa veri yolunuz yanlıştır.

LCD i2c Mblock kodları

Önemli Notlar:
a- Kütüphaneyi hem mblock a hemde arduino idesine eklemeyi unutmayalım.
b- Mblock üzerinde LCD Kütüphanesi birden fazla olmamasına dikkat edin. Kullanmadığınız LCD kütüphaneleri varsa silelim.
c- Arduino idesinde de libraries klasöründe LCD Kütüphanesi birden fazla olmamasına dikkat edin. Kullanmadığınız LCD kütüphaneleri varsa silelim.
d- Adımları başarılı şekilde yaptığınız halde LCD de yazı yazmıyorsa veri yolu değiştirmeyi unutmayınız. (0x3F veya 0x27)

Yazar hakkında

Orhan Gazi DEMİRCİ administrator

1984 Samsun doğumluyum. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgisayar öğretmenliği 2007 Mezunuyum. Bafra İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde Fatih Projesi eğitmenliği görevinde bulunmaktayım. KodlaBafra yürütücülüğü 2017 yılından beri yürütmekteyim. Evli ve bir çocuk babasıyım.